четвртак, 07. новембар 2013.

Novogodišnje Zezalice i Mede

Zezalice

Materijal i priprema:
Testo :
175 g margarina
150 g smeđeg šećera
2 vanilin šećera
2 jaja
400 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
 boje po želji.ja sam koristila plavu,crvenu i zutu.

Priprema:
Margarin i šećer penasto umutiti.
Dodati jaja i nastaviti sa mućenjem kako bi sjedinili masu.
Dodati brašno, prašak za pecivo, so i sodu bikarbonu, pa sve umesiti.
Testo podeliti na 4 dela.
Dodati različite boje po želji. 
Testo uviti u prozirnu foliju i ostaviti u frižider sat vremena.
Uzeti dve loptice od testa i razviti u prozirnoj foliji otprilike na 10×6, ili na željenu debljinu.
Staviti testo jedno na drugo i preći oklagijom.
Uviti u rolat i ostaviti ponovo u frižider na 1h kako bi se moglo lepo seći

Peći na 200 C, 20 min. 
 Mede
Materijal za Mede:
Testo:
100 g omekšalog margarina
100 g smeđeg šećera
2 vanilin šećera
1 jaje
2 kašičice ekstrata vanile
2 rebra čokolade
3 kašikice kakao
1 kaš. praška za pecivo
 na vrh kašike soli
250-300 g brašna
-to su mere za jedan pleh medica.

Priprema:
Margarin , šećer, vanilin šećer penasto umutiti.
Dodati jaje, vanilu i mutiti dalje kako bi se masa sjedinila.
Dodati brašno, prašak za pecivo i so.
Mutiti mikserom, a potom sjediniti rukom.
Dobijenu smesu podeliti na dva dela.
Jedan deo ostaviti beo, a drugom dodati otopljenu i ohlađenu čokoladu i kakao.
Od belog testa napraviti veću kuglicu za telo, od čokoladnog, napraviti jednu manju kuglicu za glavu, i četiri manje za ruke i noge.

Od bele napraviti manje kuglice za uši, oči, nos i usta po želji. Delove spajati sa telom lagano prilepljujući jedno testo za drugo.

Peći na 180 C, 20 min.
Sačekati da se ohlade i tek onda vaditi.

Нема коментара:

Постави коментар