субота, 24. децембар 2011.

Novogodišnje Breskvice

Ovaj sitan kolač simpatičnog naziva-Breskvice, je odvajkada vrlo popularan u našim krajevima, a vidim i širom bivše SFRJ.
Obično se pravi u svečanim "prigodama", kada su u pitanju Krsne Slave, Božić, Uskrs..:)
Kako nam se približavaju Novogodišnji praznici, evo najbolje prilike da se odlučite da ih napravite.




Za testo je potrebno:
1 kg brašna
8 jaja
2 čaše ulja
2 čaše šećera
2 praška za pecivo
malo kore limuna
vanilin šećer
čaše su od 2dcl
Priprema testa:
Jaja penasto umutiti sa šećerom.dalje mešati uz dodavanje ulja, brašna i praška za pecivo.
Kada se testo lepo sjedini-bude glatko, obavezno ga ostavite sat dva u frižideru.
Odvajati rukama male kuglice-veličine oraha, redjati u pleh i peći na temperaturi od 160C.


Fil za breskve:
mrvice iz ispečenih i izbušenih bresaka
1/ 2 kgpekmeza od kajsija
30 dkg oraha
kore od limuna
kore od naranče
ruma
3 kesice vanil šećera
Priprema fila:
Pečene breskvice pustite da se ohlade, i svaku malom kašikicom za kolače ili mini kašikom za sladoled kugle izdubite.
Ovu smesu sameljite u blederu ili mlinu za orahe.
Potom dodajte mlevene orahe, pekmez, vanil šećer, narendanu koricu limuna, malo ruma....
Sve je važno dobro izmesati.
Puniti breskvice pa potom spojiti.
Svaku breskvu uronite u boju za kolače, jednu polovinu breskve u žutu, a drugu u narančastu boju, te uvaljajte ukristal šećer.
Iako kolač možda deluje vrlo komplikovano, nije ga tesko napraviti, možda samo prvi put.
Odličan fil-nadev vam pruža raširene ruke u dodavanju aroma, tako da umesto ruma možete dodati maraskino a umesto pekmeza od kajsija marmeladu od višanja i tako dobiti jedan novi ukus!

Нема коментара:

Постави коментар