уторак, 29. новембар 2011.

Šapice i Orasi -Srbija

U mojoj familiji Krsna Slava ili Božić,te kada sam bila mala svaka veća proslava ili obeležavanje tradicije nije moglo da se zamisli bez šapica a i oraščića.
Oraščiće pravimo po istom receptu kao za šapice sa finim punjenjem od putera i šećera.
Elem,za njih su vam potrebni i mali kalupi u obliku oraha..:)
za šapice je potrebno:
700g oraha-mlevenih
200g brašna
150g masti
100g šećera
1 jaje
za kalupe:
mast i brasno

Priprema:
Najbolje je odmah pripremiti kalupiće tako sto će te ih kulinarskom četkicom premazati sa mascu ili maslacom i pobrasnaviti,tako sto će te ih umočiti u brasno.
Ako imate manje kalupa,i pečete šapice dvaput,drugi put nema potrebe da ih premazujete.
Od svih sastojaka zamesite testo,pa do pola punite kalupe.
Slazite ih na pleh i pecite na 180C.Kada porumene znaćete da su gotove.-15-20min
Tople uviti u prah šećer



za fil -namaz za spajanje polutki oraha:

puter i prah čećer u razmeri 1:1.
Danas mozete mazati i raznim puding premazima,ali ipak mislim da je ovo najbolja i najkvalitetnija varijanta.
Često ih nazivaju i muškaconima,mada su muškacone prave po sličnom receptu ,okruglog oblika sa jezgrom oraha odgore.

3 коментара:

  1. Volim šapice ali ih nisam do sad radila iz čistog razloga što još nisam nabavila kalupiće :) Tvoji baš lijepo izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  2. ha,ha, i ja isto punim kalupe za šape i kalupe za orase sa istom smjesom :)

    ОдговориИзбриши
  3. Dali ja mogu umesto masti upotrebiti putter za šapice?

    ОдговориИзбриши