I u mom domu su zamirisali medenjaci, po receptu Violete Budimir.
Malo su možda šareniji nego što bi trebali ali obzirom da su se tu mmale ručice umešale, sasvim je normalno što su veselih boja.
U ostalom zar i cela Nova godina nije "kič"?
Sastojci
400g brašna- mekog
140g prah šećera
60g margarina
2 jajeta
2 supene kašike tečnog meda
1 kašikica ravna sode bikarbone
1 kafena kašikica začina za medenjake
cimet, karanfilić, anis...
Glazura za ukrasavanje:
160-200 g prosejanog prah secera1 belance
sok 1 limuna
1 kafena kasicica gustina
Od sastojaka izradite glatko testo, prekrijte celofanom i ostavite da se odmara dva dana u frizideru.
Zatim ga na pobrasnjenoj dasci razvijte na 3-4 mm debljine i isecite modlama razlicitih oblika.
Stavljajte na podmazan pleh, premazite jajetom umucenim sa malo vode ili mleka.
Pecite u dobro zagrejanoj pecnici.
Glazuru mutite od belanca i nekoliko puta prosejanog prah secera, sve dok ne bude lepo bela i gusta (oko 15-20 minuta). Na kraju dodajte nekoliko kapi limunovog soka i 1 kasicicu gustina. Glazuru mozete da bojite bojama za kolace. Sipam je u kesu za zamrzivac i u uglu otvorim sasvim mali otvor pa ukrasavam medenjake.
Prijatno!
Za ukrašavanje sam koristila jestive boje, perlice i novogodišnje slatke ukrase
Jelkice sam pravila od šećerene glazure preko koje sam posipala zeleni šećer-gust sloj!
I za kraj naša jelka!
Sretni Praznici!!!
Поздрав од Виолете :-) Свака част! Љубим и мале, вредне руке :*
ОдговориИзбриши